duminică, 9 decembrie 2012

                                         

                                                 Intre consumator si fiinta

                                               

                                                 Viata nu inseamna sa cumperi, desi asta suntem focalizati sa credem zi de zi. Copiii nostri au devenit si ei o tinta foarte ravnita de comercianti. Tot spatiul cotidian de la locul de munca sau scoala pana acasa inclusiv este bombardat cu iluzii despre fericire. Relatiile dintre noi poarta violent amprenta comertului si a posesiunii.

                                                 In timp ce educatia devine tot mai firava si superficiala, instinctul de a avea se aseaza central in destinul individului si al cetatii, determinand nu doar un prezent trist, dar si un viitor sumbru. Suntem condamnati sa ne indepartam de esenta vietii  si sa ne integram matricei de consumator. Acesta este pretul cerut pentru a fi astazi prezent social.

                                                Ne place sa fim diferiti de semenii nostri, masurand acest lucru in posesiuni si nu in cunostinte, in puterea de cumparare si nu in dorinta de armonie, in autoritatea data de ban si nu in respectul impus de simplitate si intelepciune.

                                                Solutia nu poate fi una exterioara: eviti sa intri in magazin sau diminuezi volumul cumparaturilor.  Solutia e profunda si tine de constientizare, de autoeducatie, de autodezvoltare: consumatorismul distruge resursele, viitorul copiilor si prezentul nostru.

                                                Suntem prezenti pe acest pamant nu pentru a consuma si pentru a risipi, ci pentru ca suntem impreuna parte din puterea care transforma si construieste universul.

 
                                              

                                                 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu